I et annerledes og spennende hus på Løten bor Sjur. Her er det mange kuriøse gjenstander, spennende interiør og en liten veranda med utsikt over dalen. Og en veldig frodig hage som man nesten kan gå seg vill i.
I vinterhalvåret bor Sjur i en helt normal leilighet i Oslo og jobber som redaktør i Aquavit. Om sommeren bor han på Løten omgitt av skog, eng og sauer. Her er det stille bortsett fra sauene som prater velvillig.
Sjur er utdannet som magister i nordisk arkeologi og siden endt utdannelse har han jobbet med kulturrelaterte spørsmål. Han bistår også med rådgivning til eiere av eldre bygninger og kulturhistoriske anlegg. I tillegg til dette er han grunnlegger av Disen Kolonial hvor navnets opphav er da det var en kolonial på Hamar som het Disen Kolonial.
Med firmaet Disen Kolonial kan du bestille såper laget med kun naturlige ingredienser og klassiske hagemøbler som har vært en del av den norske hagekulturen i generasjoner. Møblene produseres lokalt og er malt med den fineste malingen, nemlig linoljemaling. Det samme gjelder såpene som også er norskproduserte, selv også råvarene.
Her kan du lese mer om Disen Kolonial: http://www.disenkolonial.no/
Sjur og jeg har ikke kjent hverandre i så lang tid, men vi har rukket å snakke om livet, døden og mye om mat. Vi har jobbet sammen og kjørt den lange veien fram og tilbake til Grimstad. Etter at jeg selv har fått hage og fått stor interesse for det, er det også noe jeg deler med Sjur. Foran huset hans er det all mulig slags vekster av både krydder og stauder.
Huset til Sjur rommer flere kuriøse gjenstander, fargerikt interiør og veranda med utsikt over dalen. Her henger blomstene oppunder taket og lager en ramme rundt det hele. Blomsteropphengene har han funnet på brukthandlere. Et skikkelig koselig sted!
Jeg inviterte meg og Henning på lunsj og som en appetittvekker fikk vi servert kjeks med hjemmelaget skjørost. Denne lager du enkelt selv og tilsetter det du ønsker av krydder. Og etter mye skravling gikk vi ut i hagen til lysthuset hvor det var dekket opp til lunsj. Retten var potetsuppe som enten kan nytes kald eller varm.
Under får du Sjur sine oppskrifter og så håper jeg du prøver dem selv. Til potetsuppen er det godt med sprøstekt bacon eller spekeskinke.
Skjørost
Ingredienser:
1 l kulturmelk
Fremgangsmåte:
Hell melken i en stor kjele og varm den sakte opp til melken skiller seg i ost og myse. Viktig at den ikke koker. Bruk heller litt god tid når du gjør dette.
Når du ser det har skilt seg tar du kjelen av platen og kjøler ned.
Ta ut osten og la mysen renne godt av i et dørslag.
Når den har rent av seg har du den i en bolle og tilsetter litt salt og pepper og fløte.
Smaksett med det krydderet du har for hånden som f.eks gressløk eller persille.
Server den på kjeks eller flatbrød og fenalår er også godt til.
Potetsuppe (4 porsjoner)
Ingredienser:
5 stk potet (f.eks pimpernell eller mandelpoteter)
1 stk purre
2 fedd hvitløk
2 dl vann
1 terning grønnsaksbuljong
1 boks kokosmelk
Fløte
Løpstikke
Sukker
Gressløk
Til servering:
Sprøstekt bacon
Fremgangsmåte:
Del potetene i biter og purren i biter og finhakk hvitløk.
Varm litt olje i en gryte og tilsett potet, purre og hvitløk og surr dette i et par minutter.
Tilsett vann, kokosmelk og buljongterning. Kok opp og la det koke til potetene er møre, ca 20 minutter.
Kjør så suppen glatt med stavmikser. Tilsett fløte.
Smak til med salt og pepper og løpstikke. Om du ikke har løpstikke i hagen kan du bruke bladpersille eller gressløk.
Mens suppen koker kan du sprøsteke bacon som du serverer til og godt brød eller flatbrød.
Helt fantastisk blogg, Monica! Både tekst og bilder, utrolig fint. Stilig og elegant, og veldig varmt samtidig! Fantastisk.