top of page

Tre typer akevitt og en sandwich med sild


En veldig koselig tradisjon jeg har med Sabine er at vi møtes i slutten av november for å ha juleverksted eller julelunsj. Vi er begge to veldig glad i julen og det å starte tidlig synes vi bare er veldig hyggelig. Denne gangen var det jeg som inviterte til lunsj og smaking av akevitt. Sabine stod selvsagt for den nydelige stylingen og klarte virkelig å få fram den gode julestemningen.


Gilde Juleaquavit, Ekstra Modnet Gilde Juleaquavit, Gammel Opland Juleaquavit
En god akevitt er rund og mild i smaken og har et velbalansert krydder - og fatpreg. Foto: Monica F. Johannessen, styling: Sabine Rusch Lindvik

Jeg tok med tre typer akevitt. En som passer godt til den tradisjonelle julematen og to som passer til julens desserter. Til lunsj ble det en sandwich med rødbetkrem og julekrydret sild som jeg serverte Gilde Juleaquavit til. Dette er en akevitt med et elegant fatpreg og smak av varm eik og vanilje, og en fin avrunding med krydder og tørket frukt. Det er dette som gjør at den passer veldig godt til julematen, og spesielt ribbe.


Gilde Juleaquavit er Norges mest solgte akevitt og den kom første gang i 1988. Den blir laget på samme kriterier hvert år med 1/3 av originalen, 1/3 som er modnet i ett år og siste del som er modnet i to år. Dette gjør at den endrer karakter fra år til år og på den måten er hver juleakevitt unik.

Til julens desserter kan jeg anbefale Ekstra Modnet Gilde Juleaquavit og Gammel Opland. Gilde sin akevitt er modnet ekstra lenge på sherryfat og er satt sammen av de beste akevittene som alle har vært lagret i minst fem år. Dette gir den et velbalansert krydder -og fatpreg med god sødme og en herlig avrunding. Smakene går mer i en fruktig retning og det er et tydeligere preg av tropisk tørket frukt. Dette er en kvalitetsakevitt som har lang ettersmak av kaffe, krydder og mørk sjokolade. Den er fin som en avec eller til julens desserter.

Gammel Opland Juleaquavit ble min favoritt. Denne består også av flere typer hvor den yngste har ligget på fat i minst åtte år og den eldste i 12 år. Det at en akevitt får ligge lenge på fat gjør den til en velbalansert og edel akevitt. Den er rund og smaksrik med et krydderpreg av karve, anis, lakris og sitrus og et fatpreg med vanilje, krokan og tørket frukt. Dette er en elegant akevitt som bør nytes og jeg kan anbefale å servere den til desserter.

Under får du også oppskriften min på sandwich med sild. Den julekrydrede silden kjøpte jeg på Meny og er fra Juvik.


Sandwich med julekrydret sild
En fyldig og god sandwich med julekrydret sild får fram den gode gode julestemningen. Foto/mat: Monica F. Johannessen, styling: Sabine Rusch Lindvik

Sandwich med sild og rødbetkrem

Ingredienser (2 brødskiver):

2 brødskiver rugbrød/surdeigsbrød

1 sp smør

1 medium rødbete

1 ts Dijon sennep

5 sp rømme/crème fraîche

2 sp olivenolje

Sildefilet, f.eks Julekrydret sild fra Juvik

1 liten sjalottløk

Et par kvister dill

4 ts kapers

8 skiver agurk

Spirer, eks alfalfaspirer

1 hardkokt egg

Fremgangsmåte:

Start med å koke rødbeten til den er mør. La den få avkjøles, skrell den og kutt opp i biter.


Imens småkoker du egget i 10 min slik at det får avkjølt seg.

Finn fram en foodprocessor og mos sammen rødbete, sennep, rømme og olivenolje til kremete konsistens.

Finn fram brødskivene og ta på smør.

Smør på rødbetkremen fordelt over begge brødskivene og legg på en sildefilet, og egg som er delt i skiver.

Topp med sjalottløk, dill, agurk og spirer, og til slutt kapers.


Og servér med et lite glass Gilde Juleaquavit.


0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page