top of page

Pizza med Jærsk Havsletteost

Oppdatert: 7. des. 2022

Sabine og jeg pleier alltid å ha en julelunsj, men ifjor fikk vi det ikke til. Så da ble det heller en lunsj den første dagen i februar med snø som lavet ned, og da ble det litt julestemning allikevel.


Pizza med rosenkål og Jærsk Havsletteost
Pizza med rosenkål og Jærsk Havsletteost, helt perfekt kombinasjon! Foto/mat: Monica Friedrich Johannessen, styling: Sabine Rusch Lindvik

I Norge lager vi veldig god ost og Jærsk Havsletteost er intet unntak. Osten er perfekt for smelting, og om du kjenner til Mont d`Or, kan den serveres på samme måte. Lag et kryss i midten og sett hele esken inn i ovnen uten lokket. Som tilbehør kan du servere poteter, spekemat og brød. Eller du kan bruke den på pizza som vi gjorde.


Osten produseres av Ystepikene som ligger på Jæren og gårdysteriet har vært i drift siden 2018. Inspirasjonen til osten er av Jæren, som betegnes som Norges største lavslette, og av Jærhavet. Den er tilsatt melkesopp og kvitmuggkuftur og blir vasket under modning, for deretter å bli rullet i tare som er sanket og tørket av jentene i FiskByK. Og til slutt pakkes den inn i en treeske.

Under gir vi deg inspirasjon til pizzafyll og forklaring på hvordan du bruker pizzastein.


Pizza med salami og Jærsk Havsletteost
Eller du kan gå for den mer klassiske varianten med salami. Foto/mat: Monica Friedrich Johannessen, styling: Sabine Rusch Lindvik

Forslag til pizzafyll


Pizza med salami:


1 porsjonspizza (enten om du lager selv eller kjøper ferdig)


6-8 skiver salami

4-5 skiver av Jærsk Havsletteost

Litt tomatsaus

Oregano


Pizza med rosenkål:


6-8 rosenkål, og et par ekstra til garnityr

Liten sjalottløk

2-3 sp crème fraîche

1 fedd hvitløk

Nykvernet pepper


Finhakk sjalottløken og del rosenkålen i fire båter. Ta bort de ytterste bladene om de ikke er fine. Stek dette sammen til rosenkålen begynner å få stekeskorpe.


Finhakk hvitløk og bland med creme fraichen, og kvern over pepper.


Ta av alle bladene på de to ekstra rosenkålene og strø dem over rett før servering.


Fremgangsmåte pizzastein:


Dersom du bruker pizzastein, setter du den på rist i kald ovn og skrur ovnen på maks. La den få varme seg opp i 45 min. Før du setter den inn klipper du til en sirkel av bakepapir som er av samme størrelse som steinen.


Imens kan du forberede toppingen og lag din favorittsaus av tomater eller gjør klar crème fraîchen og grønnsakene.


Legg deigen på bakepapiret og klem den ut med fingrene, eller bruk en kjevle om det er lettere.


Legg på saus, ost og det du ønsker av salami og grønnsaker.


For å lettere få inn pizzaen uten å ta ut steinen, vil det beste være å bruke en pizzaspade. Hvis ikke tar du fort ut risten og trekker pizzaen over.


Sett den inn i ovnen og trekk ut bakepapiret etter ca 3 minutter. Om pizzaen sitter litt fortsatt, lar du den steke litt til. Totalt tar det bare 7 minutter å steke pizzaen.


Om du ikke har stein, bruker du stekebrettet og samme fremgangsmåte.


Pizza med rosenkål og Jærsk Havsletteost
Min nye favorittpizza, rosenkål og Jærsk Havsletteost. Foto/mat: Monica Friedrich Johannessen, styling: Sabine Rusch Lindvik

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page