top of page

Hjemme hos Martine


Hvis du aldri har forsøkt deg på surdeig og har lyst til å lære, er Martine den rette personen å få inspirasjon fra. Martine har en instagramkonto som heter "Skillebekk Surdeig" og den hadde jeg fulgt en stund før jeg spurte om å få komme på lunsj. Jeg syntes brødene så helt fantastiske ut og jeg ble nysgjerrig på å lære mer om surdeig. Jeg trodde det var helt uoverkommelig, men som med andre ting må man prøve og feile. For smaken sin del er det absolutt verdt det.


Nystekte og saftige surdeigsbrød av Martine. Foto: Monica F. Johannessen

De positive sidene med surdeig er at det er lettere for magen å fordøye og det inneholder over 50 melkesyrebakterier. I tillegg inneholder surdeigen et mye større spekter av gjær, helt opp i 20 forskjellige arter. Det er dette som gir den karakteristiske syrlige smaken.


Til daglig jobber Martine som maskiningeniør i et firma som utvikler termiske sensorer og begynte med surdeig for ca ett år siden. Hun fikk opplæring og surdeig av en bekjent som viste et stort engasjement som smittet lett over. De dekorative brødene var også en stor inspirasjonskilde.



Jeg er så glad for at jeg fikk komme hjem til Martine og lære om surdeig. Jeg ble veldig inspirert av hennes pasjon og jeg hadde en veldig gøy ettermiddag. Ikke så rart heller for hun har et utrolig vinnende vesen!

Hvis du vil prøve deg på surdeigsbrød, anbefaler Martine å få surdeig fra noen du kjenner. Du kan lage det selv og nederst har jeg skrevet forklaring på hvordan du går frem. Du kan også kjøpe ferdig i butikken. Jeg fikk et bakeskjema som jeg også har delt her.


Før du setter i gang trenger du en hevekurv, et tynt linklede og en deigskraper.

Ingredienser ( 1 brød ):


375 g vann

100 g surdeigsstarter

500 g mel

Eks. torsdag ettermiddag: Ta surdeigen ut av kjøleskapet. Ta en spiseskje fra glasset med surdeigsstarter og og bland i nytt glass med 50 g økologisk mel og 50 g vann.

Fredag morgen: Bland i nye 50 g mel og 50g vann i det samme glasset.

Fredag ettermiddag (minst 8 timer etter at du blandet på morgenen): Bland 375 g vann og 100 g surdeigsstarter (fra glasset). Bland så inn 500 g økologisk mel.

Vent 20 til 45 min: Bland inn 10 g salt.

Vent 20 til 45 min: Brett deigen første gang (tips; Martine har et kurs på instagram under høydepunkter: https://www.instagram.com/stories/highlights/17998070662278324/ )

Vent 20 til 45 min: Gjenta brettingen.

Vent 20 til 45 min: Gjenta brettingen.

Vent 20 til 45 min: Legg deigen over på bakebord og stram den opp ( se tips over )

Vent 20 til 45 min: Brett deigen siste gang og legg den over i hevekurv. Legg så hevekurven med deigen i kjøleskapet.

Lørdag eller søndag morgen stekes brødet midt i ovnen på 240 grader. De første 20 minuttene setter du et ildfast fat med vann i nederst i ovnen. Ta så ut dampen og stek videre i 20 min på 230 grader.

Avkjøl på rist og nyt et nystekt brød.


Sødmen fra brunost passer veldig godt til det syrlige surdeigbrødet. Foto: Monica F. Johannessen

Surdeigsstarter

Dag 1:


2 dl økologisk mel

2 dl vann, 37 C

1 ss salt


Bland dette sammen i en bolle eller noe annet med lokk, og rør godt sammen.

Dag 2:

1 dl økologisk mel

1 dl vann

Tilsett dette i bollen du allerede har blandet mel og vann i. Rør sammen og dekk over igjen.

Etter 4 dager vil du forhåpentligvis se at det begynner å boble. Hvis ikke må du begynne igjen fra dag 1.

Dag 5:

2 x 2 dl mel

2 x 1 dl vann

Ta vekk det meste av deigen i bollen og bland i 2 dl mel og 1 dl vann. Gjør dette to ganger om dagen. Fortsett med dette til deigen har hevet til dobbel størrelse.

Oppbevar surdeigen i et glass i kjøleskapet og mat den en gang i uken. Når du mater den, lar du den stå på kjøkkenbenken til du ser at den begynner å boble.

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page