top of page

Hjemme hos Kristin

Jeg har møtt mange mennesker som har inspirert meg og en av dem er Kristin. Ikke bare har hun inspirert meg med matlaging, men hun har også en måte å være på som sprer matglede og interesse. Og som min siste lunsj dette året passet det veldig godt å komme hjem til Kristin.



Første gang jeg møtte Kristin var på en tur til Trysil. Jeg hadde aldri stått på slalåm, og som en person som ikke sier nei til ting, måtte jeg bare prøve det siden resten av turfølget skulle ut på slalåm. Til tross for at dette var første gang falt det meg naturlig og jeg syntes det var kjempegøy. Vi gikk ut på tur nummer to og skulle ta heisen opp til en topp. Ingenting ante jeg at dette var den høyeste toppen i Trysil, men pedagogisk som Kristin er, geleidet hun meg nedover bakken og jeg kom helskinnet ned med et stort smil om munnen. Dette minnet kommer jeg til å ta med meg i hjertet resten av livet.

Ved siden av å være faglærer i ernæring, helse og miljøfag jobber hun også som matskribent for Norsk Ukeblad og driver en blogg hvor hun deler oppskrifter og tips og triks i hjemmet. Interessen hennes for mat har alltid stått sterkt og i familien er det lange tradisjoner som flatbrødet hun har fra bestemoren fra Øystre Sildre i Valdres. Lukt er en av de sansene som gir deg gode minner og det er det Kristin minnes da hun var nede i bakstekjelleren med sin bestemor og laget flatbrød.

Til lunsj fikk jeg smake på det gode flatbrødet og lefsene, og til dette hadde vi rakfisk fra Valdres med rømme og løk. Her får du oppskriftene hennes på flatbrød fra Valdres og lefser som er enkle å lage. Hvis du ikke har prøvd deg på rakfisk synes jeg du burde begynne med en mild type og heller smak deg oppover.



Se her for flere gode oppskrifter fra Kristin - http://www.husmorlykke.no/


Flatbrød og potetlefser
Flatbrød fra Valdres og lefser er perfekt til all julens mat som rakfisk. Foto: Monica F. Johannessen, mat/styling: Kristin Jøtun

Flatbrød:


2 1/2 – 3 kg poteter ( Kerrs pink, Rød pimpernell eller Troll, melne potetsorter) -


Ingredienser ( ca. 12 leiver ):


8 ss malte poteter ca. 1 ts salt 2 – 4 ss hvetemel Ca. 6 ss byggmel

Utbaking:

Byggmel

Fremgangsmåte:


Kok potetene møre med skallet på.

Slå av vannet, damp potetene og skrell dem mens de fortsatt er varme.

Kjør potetene i en kjøttkvern, gjerne to ganger mens de fortsatt er varme. Avkjøl.

Ta 8 store skjeer med poteter i en foodprocessor eller i en annen kjøkkenmaskin, tilsett salt og mel, men hold gjerne igjen litt på melet.

Kjør til alt samler seg til en deig. Oppbevar resten av potetene kjølig.

Ta ut deigen og del i 6-8 biter. Det avhenger av hvor stor takke du har.

Kjevle ut hver bit til en tynn rund leiv, bruk byggmel til utbakingen og stek den ganske kort, skal ikke bli brent. Takken bør stå på mellom 5 og 6.

Brett den sammen i fire og legg den til tørk i stekeovnen på ca. 50 grader.

Fortsett å kjevle til det ikke er mer poteter igjen.


Oppbevares tørt og kjølig.


 

Potetlefser


Ingredienser (ca 25 stk):

2 kg potetmasse (kokt og malt potet)

2 ts salt

2 ts sukker

1⁄2 dl smelta smør

1 dl fløte

200 g hvetemel til passe konsistens

1 dl blanding av byggmel og hvetemel til utbaking


Fremgangsmåte:


Kristin bruker poteter som Asterix og Kerrs Pink, rød pimpernell. Peik, Troll, Mandel og Beate er også gode poteter til lefsebakst.


Start med å koke potetene med skallet på uten salt i vannet.


Skrell og mal dem en gang mens de enda er lunkne.


Poteter inneholder vann, og derfor står det ca melmengde, etter hvor tørr/bløt potetmassen er.


Bland potetmassen med salt, sukker, smør og fløte.


Tilsett hvetemel til deigen får passe konsistens, og elt i kjøkkenmaskin til deigen er smidig og passe fast.


Elt deigen videre for hånd på benken. Rull ut til ei pølse og del opp i passelige emner, 10-12 stk. Hvert emne arbeides godt uten sprekker, runde og fine. Dette er viktig, ellers blir ikke leiven rund.


Hvert emne kjevles lett og jevnt ut til en stor leiv på ca 40-60 cm, kjevle gjerne på seilduk.


Ha litt mel på bordet når du begynner, og mel på emnet. Det er viktig å ikke bruke for mye mel, da blir de tørre i kantene og seige og harde.


Snu leiven en gang før den blir for stor. En må passe på så den ikke setter seg fast, her bruker du stikka og får luft under leiven. Når leiven er passe tynn og stor, kan den prikkes med ei piggrulle.


Så rulles leiven på den lengste stikka, eller en rundstokk, og legger den på takka med den siden du kjevlet sist ned. Det blir rettsida.


Den skal stekes raskt på varm takke (ca 8- max) og bli småprikkete på den ene siden før du snur. På den andre siden blir det litt større brune prikker, men stekes litt kortere.


Når den er ferdig legges den mellom to kleder/laken. Kristin bruker å børste etter hvert når hun har lagt lefsa på kledet. Til slutt deler hun hele bunken i 8 snipper eller legger sammen hele lefser til en snipp.

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page