top of page

Hjemme hos Tjodunn


I det nydelige været vi fikk i helgen, var jeg på lunsj i hagen til Tjodunn. Som veldig mange andre jeg kjenner, og spesielt i denne hjemmekontor-tiden, har hun også blitt hektet på surdeig og nå forstod hun plutselig hvordan det fungerte. Jeg prøvde meg på surdeig etter kurset jeg hadde tidligere i vår, men det stoppet litt etter noen forsøk. Så jeg må gjøre et nytt forsøk tenker jeg.


Sommerlig lunsj i hagen hos Tjodunn. Foto: Monica F. Johannessen, styling: Tjodunn Eltvik Dyrnes

Tjodunn har blitt en god venn av meg og til vanlig jobber hun som journalist på Godt.no. Hun har jobbet som frilanser for blant annet Maison Mat & Vin og driver bloggen Smaken av Oslo - www.smakenavoslo.no - hvor du får tips til mat og drikke, og noen av de beste spisestedene i Oslo.



Med surdeig blir det en del rester som man vanligvis kaster og ikke bruker til noe, og det er med dette Tjodunn lager surdeigsvafler. En av hennes inspirasjonskilder er The Perfect Loaf hvor hun fant oppskriften på belgiske vafler. Hennes mann synes de minner om rømmevafler for de smaker litt syrlig og er sprø.

Som med alt annet man lager med surdeig, er ikke dette heller et hastverkprosjekt. Første del av oppskriften må lages åtte til ti timer i forkant. Fordelen er at vaflene holder seg noen dager i kjøleskapet og de kan fint fryses. Da kan man jo lage opp en god porsjon og så har man desserten klar om man er fysen på noe. Har de blitt myke eller tar du dem ut av fryseren, setter du dem i brødristeren for oppcrisping. Som Tjodunn sier; det er vanskelig å slutte å spise for de er så gode, og jeg kan si meg enig!


Vaflene blir ekstra gode med is og sjokoladesaus, nam. Foto: Monica F. Johannessen, styling/mat: Tjodunn E. Dyrnes

Vaffelrøre del én:


460 gram melk - med en skvis sitron i (oppskriften sier egentlig buttermilk, men norsk melk med sitron funker bra). Har laget med både lett og helmelk - begge deler funker bra!

126 g smør, smeltet og kjølt ned

100 g surdeigsstarter

250 g hvetemel - her kan du variere om du vil

1, 5 ts brunt sukker (bruk et annet sukker om du ønsker eller ikke har brunt, jeg liker karamellsmaken)

Mål opp melk og skvis sitron i. Du vil se den skiller seg og det skal den. Smelt smøret og avkjøl. Hell sitronmelken og det smeltede, lunkne smøret i en bolle. Ha i surdeigsstarter og rør til det er godt blandet. Dryss sukker på toppen og tilsett melet litt og litt, til alt er rørt inn og du har en tykk røre. Sett på lokk eller plastfolie - og la stå på kjøkkenbenken i åtte-ti timer.

Vaffelrøre del to:


2 egg - romtempererte

5 g salt

3 g baking soda - du kan nok bruke både natron og bakepulver om du ikke har baking soda

0,5 ts kardemomme eller mer om du liker smaken

0,5 ts vaniljepulver

Knekk eggene og separer eggeplommer og -hviter. Pisk hvitene stive. Dryss salt og baking soda, vanilje og kardemomme over røren du laget for åtte timer siden og rør godt. (Røren ser kanskje snodig ut når du begynner å røre, men ta det helt med ro, den er som den skal.) 


Visp eggeplommene lett sammen med en gaffel og miks dem godt inn i vaffelrøren. Til slutt bruker du en slikkepott til forsiktig, men bestemt få eggehvitene godt blandet inn i vaffelrøren slik at den blir luftig.


Sett på vaffeljernet og stek vaflene når det er varmt.


Server med is og sjokoladesaus og pynt med spiselige blomster, slik Tjodunn gjorde i hagen sin. Eller med is og karamellsaus og peanøtter, eller kesam, blåbær og honning, eller jordbær og pisket fløte eller… mulighetene er uendelige.


Her kan du også lese mer om hva du kan bruke syriner til -https://www.godt.no/artikkel/24839118/visste-du-at-du-kan-bruke-syrin-til-dette


Her finner du flere inspirerende bilder fra Tjodunn - https://www.instagram.com/smakenavoslo/



0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page