top of page

Hjemme hos Monica

For mange glutenallergikere er det å finne det gode hverdagsbrødet nesten helt umulig. De variantene man finner i butikken er ofte tørre og smaker kjedelig. Monica hadde selv det problemet da hun fikk påvist cøliaki. Hun måtte lese innholdsfortegnelse i alle matvarer og oppdaget at det var svært lite hun kunne spise. Motivasjonen var å forske selv på det perfekte brødet som var sunt og smakte godt.Monica etablerte Det glutenfrie verksted i 2014 basert på hennes bakeglede, hennes interesse for næringsrik mat og gode glutenfrie alternativer. Med mange forsøk hjemme på kjøkkenbenken har hun en rekke produkter som gjør hverdagen din enklere. Her finner du alt fra eltefritt brød, til paimiks, søt bakst og frokostblanding.


Selv har jeg ikke cøliaki og reagerer heller ikke på gluten, men jeg kjenner flere som har problemer med det. Og det som ofte går igjen er at de savner et godt brød. Jeg ble invitert av Monica på lunsj hvor jeg fikk smake på hennes eltefrie brød. I det ene hadde hun oppi en god neve tyttebær hun hadde plukket i skogen dagen før, og i det andre sesongens gulrøtter. Begge variantene var helt fantastiske og jeg har ikke smakt et så godt glutenfritt brød før. Jeg laget et selv også hjemme og Henning ble overrasket av at det var glutenfritt.


ELtefritt brød med tyttebær fra Det Glutenfrie Verksted
Det beste på nybakt brød er veldig enkelt; enten pisket smør eller brunost. Foto: Monica F. Johannessen, mat/styling: Monica Hellmann

Monica og jeg har ikke truffet hverandre før, men det vi har til felles er gleden over å stå ved kjøkkenbenken og eksperimentere med mat. Vi er opptatt av sunn og næringsrik mat og er også enig i at man må ha noe søtt innimellom. Det ble en lunsj med gode historier og latter, og ikke minst et nytt og kreativt bekjentskap.

På hjemmesiden hennes finner du flere inspirerende oppskrifter og nettbutikken til de gode produktene - https://detglutenfrieverksted.no/.


Eltefritt brød med gulrøtter fra Det Glutenfrie Verksted
Monicas eltefrie brød med sesongens gulrøtter. Foto: Monica F. Johannessen, mat/styling: Monica Hellmann

Eltefritt brød grunnoppskrift


1 pose Eltefri brødmiks fra Det Glutenfrie Verksted

6 dl vann

½ ts tørrgjær

Bland bakemiks med vann og gjær i en bakebolle. Du trenger ingen kjøkkenmaskin til dette – det holder å røre sammen med en slikkepott.


La deigen stå på kjøkkenbenken over natten, minimum 8 timer.


Sett stekeovnen på 250 grader. Sett inn jerngryta samtidig som du skrur på ovnen slik at gryta varmes opp sammen med ovnen.


Ha litt ekstra glutenfritt mel tilgjengelig og strø litt på kjøkkenbenken før du heller ut deigen av bakebollen.


Bruk en bakespatel til å brette deigen lett. Er deigen veldig klissete tilsetter du litt mer mel.


Samle deigen og la den stå til heving under bakebollen mens ovnen varmes opp.


Ta jerngryta ut av ovnen (pass på da denne er varm), strø litt mer i bunnen før du legger deigen i.


Sett på lokk og stek på 250 grader i 45 min før du reduserer temperaturen til 225 grader, tar av lokket og steker videre i 15-20 min.


Avkjøles på rist før du skjærer i det.


Brødet kan du fint oppbevare pakket inn i kjøkkenhåndkle liggende på kjøkkenbenken.

Eltefritt brød med tyttebær


Følg samme fremgangsmåten som over, men tilsett en god neve tyttebær når du blander sammen deigen.

Eltefritt gulrotbrød

Følg samme fremgangsmåten som over, men tilsett 2 store raspede gulrøtter (bruk den minste raspen). Gulrøttene tilfører en god del væske så det kan være du må tilsette litt mer mel ved utbaking.


Andre tips:

Eltefritt med rødbeter og valnøtter

Eltefritt med gresskarpurè

Eltefrie rundstykker

Eltefrie frokostbriks

Eltefrie baguetter

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page