top of page

Grønnkålsalat med chèvre og syltede gresskar

Oppdatert: 1. mar. 2020


Til slutt oppdaget jeg også grønnkålen! Denne grønnsaken som blir omtalt som “supergrønnsaken” er stappet med masse vitaminer, mineraler og masse annet som er bra for deg. Du kan spise den rå eller du kan varmebehandle den. Den er i familie med blomkål, brokkoli og rosenkål. Kålen er rik på smak og passer veldig godt som tilbehør til både fisk og kylling.


Grønnkålsalat med syltede gresskar
Grønnkålsalat full av farger! Mat og foto: Monica F. Johannessen

Hvis du ikke har syltede gresskar eller ikke finner det i butikken, kan du supplere med gulbete eller gulrot istedet. Jeg dyrket gresskar på verandaen ifjor og laget blant annet syltede gresskar. Syltede gresskar er kjempegodt og veldig godt i salat. Og sammen med chèvre blir det en smakseksplosjon. Jeg valgte en norsk chèvre til denne, kvit Undredal. Den er ikke så kraftig på smak, og jeg kunne nok valgt en kraftigere til gresskarene, men synes det ble en fin kontrast. Nederst finner du også oppskriften på syltede gresskar om du vil prøve selv.


Ingredienser salat ( 4 pers ):


1 pose ferdig grønnkål ( 150 g )

2 stk polkabeter ( ca 200 g )

150 g chèvre

1 dl mandler

Syltede gresskar

1 håndfull kruspersille


Dressing:


3 spiseskjeer olje

Halv sitron ( smak til )


Hell posens innhold med grønnkål i en bolle. Bland olje og sitron i en liten bolle og hell det over kålen. La stå på benken i 20 min for å mykgjøre kålen. Skjær opp osten med det samme og la terningene ligge på skjærebrettet slik at den blir romtemperert.


Skrell polkabetene og skjær dem på et mandolinjern så tynt som mulig. Om du ikke har et mandolinjern kan du raspe dem, men da får du ikke de fine skivene i salaten.


Grovhakk mandler og kruspersille.


Etter 20 min blander du i kruspersille og tar et par runder med pepperkvernen. Ta så grønnkålen i en serveringsbolle og legg over skivene av polkabeter, strø over chevre og gresskar. Og til slutt grovhakkede mandler.


Vakkert kjøkken fra Ask og Eng. Foto: Monica F. Johannessen, interiørdesigner/stylist Sabine Rusch Bolstad

Syltede gresskar


Ingredienser:


600 g gresskar

1 dl hvitvinseddik

3 dl sukker

4,5 dl vann

30 g ingefær


Hvis du har et rundt gresskar deler du det i fire. Om du har den typen som er avlang, deler du den i to på langs. Skrap ut det myke kjøttet med en skje og kast det. Frøene kan du spare på og riste, og spise som snacks. Fjern skallet og del gresskaret i biter på ca 2x2 cm.


Skrell ingefæren og skjær den opp i tynne strimler. Finn en kjele og kok opp vann, sukker, eddik og ingefær. Tilsett gresskarene og la dem koke til de er blitt møre.


Finn fram et passende glass som er lufttett og kok det i en gryte. Dette er viktig å gjøre for å sterilisere glasset. Hell gresskarene og laken over på glasset og la det avkjøles i romtemperatur og oppbevar kjølig.

1 kommentar

Siste innlegg

Se alle

1 ความคิดเห็น


asbjørn paulsen
asbjørn paulsen
31 ม.ค. 2563

Fargene er jo fantastisk, smaken må jeg finne ut av. Men det kan ikke feile. Stå på Monica, mer superdigg næring!

ถูกใจ
bottom of page