top of page

Vi utforsker Stange Vestbygd

Et av de mest spennende områdene i Norge jeg vet om, og som jeg alltid ønsker å komme tilbake til, er Stange Vestbygd ved Hamar. Det har fått kallenavnet Nordens Toscana og med god grunn. Her finner du langstrakte jorder med Mjøsa som renner forbi. Her kan du enten ta beina fatt og gå en tur langs Mjøsa eller leie deg sykler.


Tekst og foto: Monica F. Johannessen / Henning Pedersen


Med sitt vakre kulturlandskap regnes også Stange Vestbygd som et av Norges viktigste matfat. Er du interessert i mat, ligger gårdene nærmest på rad og rekke. Du finner gårder som dyrker alt fra poteter til tomat, noen som har spesialisert seg på jordbær, og andre på lin og solsikker.


Dette er andre gang vi reiser til Stange og vi blir alltid fascinert over det åpne landskapet med jorder som strekker seg langt. På andre siden av Mjøsa finner du også Nes og Helgøya med flere spennende gårder som også tilbyr overnatting.Men tilbake til Stange. Vi leide sykler på Atlungstad Brenneri og tok turen gjennom Ottestadstien. Vi startet fra huset vi bodde i og syklet et stykke langs Mjøsa, gjennom boligstrøk og frodige jordbruksområder og endte til slutt opp hos Atlungstad. En kjempefin tur som ikke er for tung og passer til de fleste. Og ta deg god tid så du har tid til en pust i bakken for å beundre landskapet.


Liker du golf kan du også ta deg en tur på golfbanen som drives av Atlungstad Brenneri eller du kan få en omvisning på brenneriet.


Sykkeltur Ottestadstien
Henning og jeg på sykkeltur langs Ottestadstien. Foto: Henning Pedersen

I tillegg til dette er du ikke langt fra Hamar hvor du kan spise deilige kaker hos Kai og Mattis Cafe eller gå på Hamars eget street food, Matkvartalet.


Sveen Gaard
Sveen Gård.

Flere av gårdene tilbyr også overnatting. Vi bodde på Sveen Gård hvor du kan velge mellom Karens Hus og Bekken. Vi bodde i Bekken som er et nydelig 1700-talls hus. Huset er restaurert etter antikvariske retningslinjer hvor rommene i hovedhuset er tilbakeført med sine originale farger fra 1860 årene.


I husets opprinnelse fantes det ikke baderom. Det ble løst ved å bygge på i gavlen. Eller som de sier på Hedmarken, å henge på en "skut". Det var oftest vanlig å ha et spiskammers i nærheten av kjøkkenet og en kjøkkeninngnag, men bad måtte bygges og da ble det det istedet. Her finner du også en utgang til hagen.


Her kan du lese mer om restaureringsarbeidet: https://sveengaard.no/historien-om-bygningene-pa-bekken/


Sveen Gaard
Kjøkkeninnredning er produsert av en lokal møbelsnekker fra Stange.

Her er det ingen hindringer for å ha en komfortabel overnatting med et stort og velutstyrt kjøkken, moderne bad og tre soverom. I hagen kan du sitte i fred og ro uten innsyn og nyte solnedgangen over Mjøsa. I tillegg er det et bryggerhus med to ekstra soveplasser.


Her kan du bestille overnatting: https://sveengaard.no/


Sveen Gaard
Et av tre soverom med skrivepult som vender ut mot Mjøsa.

På Sveen Gaard får du naturen på alle kanter og det forsterker følelsen av å være alene og du har heller ikke innsyn. Her går hvilepulsen ned på et minimum og du kan bare nyte stillheten. Du våkner til en deilig utsikt over Mjøsa, og om du velger frokost, får du den levert på døren.


Vi tilbrakte kun en natt her og kunne godt ha vært her en uke. det er heller ikke langt fra Oslo og her kan alle trives.


Sveen Gaard


0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page