top of page

Sandwich med seiersløkpesto og halloumi fra Lofoten

Et besøk på Lofoten Gårdsysteri ga meg flere matskatter å ta med hjem. I gårdsbutikken fikk jeg kjøpt halloumi produsert på geitemelk og seiersløkpesto. Seiersløk har jeg aldri smakt og da måtte jeg jo prøve det. Sammen med halloumi ble dette en veldig god sandwich med sesongens tomater.


Sandwich med seiersløkpesto og halloumi produsert i Lofoten. Foto/mat: Monica F. Johannessen

Halloumi er en kypriotisk ost som tradisjonelt ble laget på fåremelk, men som nå lages på saue og kumelk. Den jeg kjøpte på Lofoten Gårdsysteri er laget på geitemelk og jeg synes den var mindre salt enn den jeg vanligvis kjøper. Halloumi har et høyt innhold av proteiner og passer veldig godt som en erstatning for kjøtt.


Seiersløk har blitt brukt som hageplante og med sine dekorative kuleformede blomster og man finner spesielt mye av den i Vestvågøy i Lofoten. Den har forvillet seg til hager og du finner den på de fleste kirkegårder i Lofoten. Mest sannsynlig kom den til Vestvågøy fra Russland eller Mellom-Europa og har antakelig vært der siden vikingtiden. Den vokser ikke vilt i sør, istedenfor har vi ramsløken her.


Seiersløk passer veldig godt som pesto og smaken ligner på ramsløk. Så hvis du kommer over noen som har seiersløk i hagen eller et glass ferdigkjøpt, kan jeg virkelig anbefale deg å prøve.


Bedre lunsj blir det ikke, og enkelt å lage også. Foto/mat: Monica F. Johannessen

Ingredienser:

Sandwich


1 skive brød

Salat

5 skiver halloumi

Ca halv tomat

Seiersløkpesto

Spirer

Fremgangsmåte:

Tørk halloumien med litt tørkepapir og stek den på medium høy varme i litt olje til den blir gyllen. Stek skivene på begge sider.

Sett den til side og smør på et godt lag med pesto på brødskiven.

Legg på salat og kutt opp tomaten i skiver som du legger oppå der igjen.

Til slutt legger du på skivene med halloumi og litt spirer på toppen om du har.

Pesto:

200 g seiersløk ( kan byttes ut med ramsløk )

2 dl ristet og hakket solsikkekjerner

50 g parmesan

Rapsolje

Salt og nykvernet pepper

Fremgangsmåte:

Start med å riste solsikkekjernene i en tørr stekepanne.

Ta kjernene, seiersløken og parmesanen i en foodprocessor og hell oljen i en tynn stråle mens du kjører til alt er blandet.

Oppbevar pestoen på glass.

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page