top of page

Enkelt og smakfullt grovbrød

Oppdatert: 8. mar. 2020

Et av mine sterkeste barndomsminner er duften av nybakt brød. Det var enten jeg kom hjem fra skolen eller når jeg stod opp sent i helgene, at jeg husker den deilige følelsen det ga meg. For meg er mamma sitt hjemmelagde brød det beste og hver gang jeg selv baker brød mimrer jeg tilbake til barndommen. Og med dette brødet, midt på vinteren, tryllet hun fram fra fryseren hjemmelaget jordbærsyltetøy. Da ble det litt sommer på den mørkeste tiden på året.


Enkelt og godt grovbrød. Foto: Monica F. Johannessen, styling: Marthe B. Osen

Da jeg selv begynte å interessere meg for brødbaking fikk jeg ikke helt til den luftige deigen. Jeg var også litt usikker på om jeg hadde riktig temperatur på væsken. Det må man nesten øve seg på tenker jeg og det er nok også lurt i starten å ikke velge det vanskeligste brødet.


Jeg spurte mamma om hun kunne finne en oppskrift til meg som var enkel og denne oppskriften er super for nybegynnere. Du kan bruke tørrgjær og det går fint uten kjøkkenmaskin. Man må bare bruke litt ekte håndkraft når man knar deigen. Om du vil tilsette mer smak til brødet er det godt med enten gresskar -eller solsikkekjerner.


Oppskrift 2 brød:


50 g smør

7 1/2 dl melk eller vann

1 pose tørrgjær eller 50 g fersk gjær

2 ts salt

2 ss lys sirup

10 dl sammalt hvete grovmalt

Ca. 8 dl hvetemel


Fremgangsmåte:


Smelt smør og sirup i en gryte og tilsett vann eller melk til den blir fingervarm.

Dersom du bruker fersk gjær, rører du den ut i væsken. Tørrgjær blander du rett i melet.


Ta fram en bakebolle og hell oppi sammalt hvete, tørrgjær og salt. Bland dette godt sammen og tilsett så væsken.


Hell oppi væsken og bland det sammen. Tilsett hvetemel, men hold igjen litt for det er ikke sikkert du trenger alt.


Når du har eltet deigen og den er fin og smidig, setter du den til heving på et lunt sted under plast i ca 45 min.


Deretter velter du deigen på benken og deler den i to like deler og former dem til to brød. Du kan velge om du vil bruke brødformer på 2 liter eller legge dem på en stekeplate med bakepapir.


Dekk dem med plast og etterhev i ca. 25-30 min. Når de er ferdig hevet snitter du dem på skrått med en kniv og pensler med vann. Strø til slutt på litt sammalt hvete.


Stek dem så i ovnen på nederste rille på 200 C i 45-55 min. De er ferdige når du hører en hul lyd når du banker på dem. Avkjøl dem på rist.Grovbrød
Jordbærsyltetøy, en smak av sommer. Foto: Monica F. Johannessen, styling: Marthe B. Osen

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page